Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Verden og menneskeheden står overfor kæmpestore udfordringer i form af global opvarmning og stigende befolkningstal. Derfor bliver nøgleordet for fremtidens bolig bæredygtighed! 

Fremtidens bolig skal producere mere energi, end det bruger, hvis vi skal løse morgendagens problemer.

Det er såmænd ikke noget stort problem – det er allerede lykkes af ingeniører verden over i stor stil – men resultatet skal også gerne være beboeligt og billigt og ikke minde alt for meget om en tysk bunker fra anden verdenskrig. Og det er straks en større udfordring.

Hvert eneste år lægger nogle af verdens bedste arkitekter, forskere og ingeniører derfor hjernen i blød, når de konkurrerer ved det årligt tilbagevendende Solar Decathlon, det uofficielle VM for fremtidens energirigtige hus. En konkurrence som virksomheder verden over, investerer milliarder af kroner i.

Her er reglerne at fremstille et hus der både er billigt, energirigtigt og attraktivt at bo i, vinderen er selvfølgelig den, der scorer højest baseret på de tre kategorier.

Dansk løsning samler alle funktioner i en app

Danmark har også haft et hold med til Solar Decathlon. Det var i 2014, hvor danske DTU studerende deltog med deres prototype kaldet Embrace.

Projektet tager udgangspunkt i den idé,  at man samler alle de energirigtige løsninger i én brugervenlig app som fodrer husejeren med en masse data om husets energiforbrug. Fordi strømforbruget bliver bragt ned i øjenhøjde med forbrugeren, mener hjernerne bag, at forbrugeren vil nedsætte sit energiforbrig, fordi han bedre kan visualisere sit energiforbrug. 

Men faktisk producerer huset mere energi, end det forbruger, nærmere bestemt 40 procent mere! Det skyldes, at det skal bygges af glas og have solceller integreret i taget!

Intelligent bygningsinstallation er allerede tilgængeligt

Selvom Embrace er et revolutionerende projekt, som vi måske skal forholde os til en dag, er det, desværre, ikke noget der er muligt at købe på nuværende tid. Det store problem er nemlig, at der er tale om mange forskellige virksomheders produkter, der skal integreres i det samme system. Og det er først og fremmest rigtig dyrt, men det er også svært at få de forskellige virksomheder til at enes om at investere penge i én samlet applikation.

Men allerede i dag kan du faktisk få en lille del af fremtiden ind i din bolig ved at investere i en intelligent bygningsinstallation. Intelligente bygningsinstallationer virker ved at samle alle styrings- og automatiseringsopgaver i dit hjem, dvs. lys, varme, ventilation, alarm, overvågning, vinduer osv., i én letbetjenelig enhed. De mest kendte hedder KNX og IHC.

Systemerne kan også tænke selv. Hvis du fx glemmer at slukke strygehjernet, vil systemet sørge for, at det bliver slukket, og det indstiller automatisk lys, temperatur, solafskærmning osv., efter hvad der er mest energieffektivt. Intelligensen ligger i hver enkelt enhed, så man nemt kan udvide med flere, efter hvad man har lyst til og brug for i hverdagen.

Du kan få installeret intelligent bygningsinstallation af de fleste autoriserede el-installatører. Trevia er en el-installatør, du kan stole på, som vi anbefaler her på siden. De har stor erfaring med installation af intelligente bygningsinstallationer.