Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Bliver du nogle gange helt paralyseret af de mange gardin-muligheder på markedet? Det kan vi godt forstå! Det er ikke altid til at finde hoved og hale i type, materialer, farver og mærker. I dette indlæg får du et par gode råd til at vælge de helt rette gardiner til husets rum!

HVILKEN SLAGS GARDINER SKAL JEG VÆLGE?

Ak ja, plissegardiner, rullegardiner, lamelgardiner, foldegardiner, persienner, panelgardiner… Der findes et utal af varianter, og det kan være en stor udfordring at finde ud af, hvad der passer til lige netop dit behov. Denne lille guide kan forhåbentlig hjælpe dig i valget!

Plissegardiner er meget populære og passer godt til den klassiske nordiske stil, fordi de har et flot minimalistisk udtryk. Det er også ganske praktiske gardiner, fordi det er så nemt at regulere, hvor meget sollys der kommer ind.  Samtidig fylder de meget lidt, når de er trukket op. Derfor er det også et oplagt valg til en lille lejlighed, hvor du måske ikke har oceaner af plads.

Foldegardiner er rigtig gode til hygge i stuen! De fås i mange forskellige farver og mønstre, så du kan bruge dem til at pifte dit hjem op eller holde det til en enkelt og elegant løsning. Dermed er foldegardiner en god universalløsning til de fleste hjem – store som små – og det har også gjort dem til en af de suverænt mest populære gardintyper herhjemme.

Rullegardiner er den prisbillige lillebror til foldegardinerne der giver et simpelt og stilfuldt udtryk til de fleste hjem. Den fylder meget lidt, når den er trukket op og er derfor meget praktisk til mindre huse. I parcelhuse er det blevet meget moderne med plisserede rullegardiner i lyse farver.  

Gardin-forhæng eller panelgardiner er vel den association, de fleste får, når de hører ordet gardiner. Her er det vigtigt at tage hensyn til rummet volumen. Et lille parcelhus kan hurtigt komme til at drukne i de store herskabsgardiner, og det er bestemt ikke meningen. Men hvis du har plads til de store gardinforhæng, er det bare med at springe ud i det – der er ikke meget, der er mere romantisk eller majestætisk end store gardin-forhæng!

Lamelgardiner er den moderne variant af de traditionelle gardinforhæng til store vinduer. Det er en meget praktisk løsning til de store vinduer, fordi det er så nemt at regulere, hvor meget sollys der kommer ind. Derudover fylde de væsentlig mindre, når de er foldet sammen.

VÆLG NYTTE OVER ÆSTETIK

Først og fremmest skal du tænke praktisk, når du køber gardiner – ikke så meget hvad der ser godt ud her og nu.

Skal du have en gardinløsning der giver dig privatliv og/eller god mørklægning? Så skal du have semi-transparente- eller mørklægningsgardiner! Hvis du har det fint nok med, at der kommer lidt lys ind, eller gardinerne simpelthen bare skal pynte, så kan du med fordel vælge transparente gardiner.

Semitransparente gardiner koster typisk mere, men holder også i længere tid. Derudover har de tit et mere ‘majestætisk udtryk’, fordi de rent fysisk fylder mere.  

FREMHÆV STEMNINGEN I RUMMET MED DE RETTE FARVER OG MATERIALER

Hvis du gerne vil have en formel og elegant stemning frem i rummet, er silke og fløjl de oplagte løsninger, men de er ikke super praktiske, da de ikke kan tåle at blive vasket.

Den mere afslappede stemning kan du fremhæve ved at vælge hør, bomuld eller uld eller diverse blandingsmaterialer.

Farverne har ligeledes meget at sige. En god huskeregel er at vælge en farve, der er en lille smule mørkere end farven på væggen, eller at vælge en ikke-dominerende farve. Gardiner har en tendens til at stjæle billedet fuldstændig i rummet, hvis farven er meget markant eller anderledes end resten af rummet.

FÅ STYR PÅ MÅLENE

Medmindre der er noget i vejen for det, skal du altid lade gardinerne gå helt til gulvet eller lige en cm over. Selvfølgelig kun hvis der er mulighed for det. Det giver det bedste udtryk – for korte gardiner giver et sjusket udtryk.

Du skal dog være opmærksom på, at der vil være en del mere vedligeholdelse med gardiner der rører gulvet.

Mål derfor op fra gulvet til det sted, du hænger stangen, og rund op (alt efter hvad du nu ønsker).

Bredden skal være 2 til 2½ gange bredden af vinduerne. På den måde sikrer du, at der er “rigeligt” med gardin, når du folder dem.