De basale indretningsregler
Det er blevet meget populært at bryde indretningsreglerne for at skabe sin egen stil, men ofte er ‘den personlige stil’ bare en undskyldning for dårlig indretning.
Vi kender det fra forfatterne: de leger med ordene og sætningskonstruktionerne på en måde der bryder med de gængse regler. Men det er selvfølgelig okay, fordi de gør det bevidst; de kender jo udmærket godt reglerne, men bryder dem alligevel for at sætte deres helt unikke præg og for at gøre teksten spændende og levende.
Det samme gør sig gældende for indretning. Hvis du gerne vil skabe din egen personlige stil ved at bryde med ‘det almindelige’ – ja, så skal du dæleme først kende spillereglerne!
I dette indlæg gennemgår vi derfor nogle fundamentale indretningsregler, som du kan vælge at følge eller bryde.
Funktionaliteten
Et rum skal gøre mere end bare appellere til øjnene – det skal være et sted, hvor du kan opholde dig mange timer ad gangen. Det perfekt indrettede rum er derfor mindst lige så funktionelt, som det er æstetisk.
Her er nogle af de ting, du skal være opmærksom på for at lave en funktionel indretning.
Fikspunkterne
Ofte har rum naturlige fikspunkter der øjeblikkeligt fanger øjets opmærksomhed. Det kan være en brændeovn, et stort udsigtsvindue eller måske endda en bogreol. Hvis der ikke er nogle naturlige fikspunkter i rummet, bliver det kedeligt. I så fald skal du skabe det, fx. med kunst, et vægtæppe e.l.
Møblerne
Møblerne skal have den rette størrelse ift. rummet. Det går ikke, at værelset drukner i møblerne eller omvendt, at det fremstår stort og tomt.
Derudover skal møblerne naturligvis være placeret på en hensigtsmæssig måde ift. stikkontakter, vinduer, døre osv. Du kan med fordel placere de primære møbler, fx. sofaen eller lænestolen, med retning mod fikspunkterne i rummet for at udnytte rummets størrelse maksimalt.
Husk at balancere høje og lave møbler såvel som tunge og lette rundt omkring i rummet for at give et roligt helhedsindtryk.
Lyset
Lyset skal både tjene en praktisk og æstetisk funktion. Overvej derfor, hvor der er behov for lamper, så de tjener et fornuftigt formål, fx. ift. læsning. Dæmpet belysning med spots kan være med til at fremhæve teksturer, farver og detaljer i rummet.
Stemningen i rummet
Det er dit valg af farver og møbler samt mængden af tekstur og mønstre der har betydning for stemningen i rummet.
Her er nogle af de faktorer, du skal holde øje med, når du skal skabe den rette stemning.
Vælg et tema
Det gennemgående tema i rummet hjælper dig til at være konsistent og vælge de rette farver, mønstre og teksturer.
Hvis du fx. vælger et tema der hedder ‘natur’ til rummet, kan du brainstorme over alle de ting, du kommer til at tænke på, når du tænker på natur. Det kan være minimalistiske vægge, grønne og blomsterfarvede vægge, mørkt træ osv.
Det vigtigste er ikke, hvilket tema du vælger, men at du er tro mod dit tema.
Farvevalg
Dit farvevalg skal, som tidligere nævnt, understøtte temaet. Det er generelt bedst at vælge 3 farver i et rum:
- En dominant farve der bruges til væggene, gulv og loft
- En sekundær farve der bruges til møblerne og genstandene
- En accentfarve der kun bliver brugt en gang imellem til at give energi til rummet
Mønstre
Mønstrene i rummet skal, sjovt nok, også understøtte dit tema! I modsætning til hvad mange tror, må du imidlertid hellere end gerne blande forskellige mønstre, så længe du husker følgende tre ting:
- Lad baggrundsfarven være den samme
- Sørg for, at alle mønstrene har de samme farver
- Varier størrelsen af mønstrene.
God fornøjelse med indretningen!