Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Det er selvfølgelig ikke muligt at gøre et rum fysisk større, men det er faktisk muligt at få et rum til at synes større med det rette valg af farver og indretning! I dette indlæg giver vi dig hemmelighederne bag.

DU KAN SNYDE HJERNEN MED INDRETNINGEN 

Mennesket er ikke født med en følelse af rum. Derfor er hjernen nødt til at indsamle en masse information om størrelser, forme og afstande i den tidlige barndom (fra 4 måneders alderen og mange år frem) ved at røre, føle og se. Den information bruger hjernen til at danne det 3-dimensionale billede.

Evnen til at se i 3 dimensioner bliver nemlig skabt af hjernen. Øjet ser faktisk kun 2 dimensioner, men informationen bliver oversat i hjernen som skaber det 3-dimensionale billede. I oversætningsarbejdet bruger hjernen en række ledetråde, som perspektiv, afstande og farver, til at lave den mest nøjagtige gengivelse.

Det betyder, at vi kan snyde øjnene – ja, eller snarere hjernen – ved at ændre på disse ledetråde.

 DET RETTE UNDERLAG GIVER MERE LYS

Det er først og fremmest lyset, der sætter gang i hjernens neuronaktivitet, når det rammer det indre spektrometriske øje. Den tekniske forklaring skal vi nok spare dig for, men det betyder, at jo mere lys der er, des større synes rummet.

Derfor har valget af underlag stor betydning for følelsen af rumlighed.

Du ved nok, at tæpper absorberer (suger) lyden til sig, men vidste du, at den gør det samme med lys? Lige omvendt forholder det sig med et hårdt og lyst underlag, som trægulv, laminat, nogle typer sten osv. De reflekterer nemlig lyset (og lyden), og det får rummet til at fremstå langt større.

Derfor skal du altid vælge et hårdt og lyst underlag til et lille rum.

SÅDAN SNYDER DU HJERNEN I PRAKSIS

Her får du et par praktiske tips til at snyde hjernen:

  • Vertikale linjer trækker øjnene op. Det giver en følelse af, at der er højt til loftet, men smalt.
  • Horisontale linjer trækker øjnene nedad. Det giver en følelse, at der er lavt til loftet, men god bredde.
  • Stærke og kraftige farver på endevæggene giver mindre dybde, men større vidde. Det kan fx. være kraftig rød, blå osv.
  • Stærke og kraftige farver til de lange vægge i rummet giver større vidde, men mindre dybde. Det kalder man “korridor-effekten”.
  • Mørke farver på gulvet og loftet trækker gulv og loft mod hinanden, så rummet synes mindre.

 

TÆNK OGSÅ OVER MØBLERNE PLACERING

Selvom man kan lege nok så meget med optiske illusioner, er og bliver vores kroppe altså 3-dimensionale. Det betyder, at vi ikke bare kan fylde masser af møbler i et rum, fordi det synes større – i sidste ende kommer vi jo bare til at støde ind i dem!

Derfor skal du også bruge møblerne på en hensigtsmæssig måde.

Det giver fx. mere fysisk plads, og får også rummet til at synes større, hvis du rykker møblerne ud fra væggen.