Boligen

Skimmelsvamp i huset?

Skimmelsvampe vokser på fugtige steder i huset og er ikke bare en æstetisk torn i øjet eller ildelugtende, de kan også være allergifremkaldende. Derfor handler det om at bekæmpe dem hurtigst muligt. 

Før du går i panik over den smule skimmelsvamp, du måske har i huset, er det ret vigtigt at vide, at det primært er et æstetisk problem. Det er nemlig relativt få danskere, man regner med ca. 1-3 pct., som er allergiske, og det er desuden svært at sige, hvor meget skimmelsvamp der reelt set skal til.

Normalt siger man derfor, at du det ikke er så presserende at få bekæmpet skimmelsvampen, hvis der er mindre end 2*20 cm i et rum, hvor du alligevel ikke opholder sig særlig meget. Ikke desto mindre SKAL det fjernes på et eller andet tidspunkt.

Hvad er skimmelsvamp?

Skimmelsvamp ligner en klam lodden belægning i forskellige farvenuancer og med en muggen lugt. Men hvad er det egentlig?

Jo, skimmelsvamp er helt små svampe der normalt vokser på jord og planter i skoven. For at skimmelsvampen kan gro, kræver den nemlig dødt organisk materiale, ilt og fugt. Tre ting, som den finder i naturen – og på badeværelset! Særligt i fuger, hjørner, vægge og gulve.

Skimmelsvampe formerer sig vha. sporer (frø), som de spreder i luften. Hvis de rette betingelser er tilstede, kan de altså ret hurtigt formere sig.

Hvorfor får jeg skimmelsvamp?

Skimmelsvamp kræver først og fremmest fugt for at overleve og formere sig. Uden fugt tørrer de ud og dør. Hvis du har skimmelsvamp i huset, skyldes det altså ganske enkelt, at du har for meget fugt i boligen, så hvis du ikke sørger for at fjerne fugten og årsagen til den, vil skimmelsvampene hurtigt vende tilbage.

Fugten kan fx skyldes:

  • Vandskade
  • Utæt tag
  • Utætte vinduer
  • Dårligt isolerede vægge
  • Dårligt indeklima
  • Uhensigtsmæssig adfærd, fx tørring af tøj i boligen

Sådan bekæmper du skimmelsvamp

Første skridt til bekæmpelse af skimmelsvamp er som sagt at fjerne årsagen til skimmelsvampen, dvs. fugtigheden. Du kan fx med fordel undersøge taget for utætheder. Hvis du finder noget, kan du relativt nemt rette op på det med taggummi, et slags flydende materiale der lægger sig som en membran over taget og effektivt lukker alle former for utætheder.

Du skal dog også huske at fjerne selve skimmelsvampene, selvom du får styr på fugten. Nogle indtørrede skimmelsvampe kan nemlig stadig afgive sporer og ikke alle dør, bare fordi de udtørrer. Hvis det bliver tilstrækkelig fugtigt igen, vil de også hurtigt genoptage væksten. Derfor skal du bekæmpe dem med professionelle svampemidler, klorin eller rodalon. 

Læs mere om emnet på Bolius.

 

Skriv et svar