Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Køkkenet er et af husets vigtigste rum, men typisk ikke det største. Derfor er det vigtigt at udnytte hver eneste kvadratmeter optimalt!  Vi har samlet de bedste køkken-indretnings-tips på nettet i denne herlige liste til dig, så du kan få et praktisk og æstetisk køkken! 

TIP 1: Tænk i arbejdstrekanter

Der er mange der tænker farver, materialer og stil, når de planlægger køkkenet, og helt glemmer, at det skal være en funktionel arbejdsplads! Den romantiske forestilling af køkkenarbejdet holder ikke altid helt, og de fleste kan nok nikke genkendende til, at det ofte er temmelig stressende i køkkenet. Derfor er det vigtigt at have tingene ved hånden i køkkenet.

Det er en rigtig god tommelfingerregel at tænke i arbejdstrekanter, når du skal have et praktisk og funktionelt køkken. Det skriver Bolius.dk. Det er fx. vigtigt, at du nemt kan komme fra kogepladen til køkkenvasken, når du skal hælde vandet fra pastaen.

TIP 2: Placeringen af køkkenmaskiner og -redskaber.

Det er vigtigt, at du tænker over, hvordan du skal placere dine gryder, køkkenmaskiner og redskaber, så de er lette at få fat på, når de skal bruges.

Derudover skal du huske på, at mange køkkenmaskiner kræver bordplads og adgang til el, så det er vigtigt, at du har masser af stikkontakter i dit køkken eller i hvert fald placerer køkkenmaskinerne strategisk korrekt.

TIP 3: Sørg for MASSER af opbevaringsplads

En af de suverænt største fejl folk begår, er ikke at planlægge tilstrækkeligt med plads til opbevaring. Det skriver Reader’s Digest.

Du skal udnytte hele rumfanget og eksempelvis lade hylderne gå helt op til loftet i stedet for at have et tomrum over hylderne, hvor der kan samle sig en masse støv og snavs. Vælg desuden dybe skuffer med masser af plads.

Selvom det måske virker voldsomt med alt den plads til at begynde med, har køkkengrej en tendens til at akkumulere sig med årene.

TIP 4: Gør køkkenet børnevenligt

Godt nok siger man, at det er en vigtig lærestreg, når børnene brænder sig på kogepladen, men…

Derfor er det en god idé at tage en række sikkerhedsforanstaltninger, fx. at placere ovnen og kogepladerne i en højde der er uden for rækkevidde for nysgerrige børnefingre. Det kan også være ved at få skridsikre gulve og afrundede bordkanter.

Hvis det kan lade sig gøre, er det også både hyggeligt og smart at kunne holde øje med børnene fra køkkenet, mens de leger i baghaven eller stuen.

TIP 5: Få masser af lys

I de fleste rum er det tilstrækkeligt med ovenlys, men ikke når det kommer til køkkenet. Det er et af de rum, hvor vi tilbringer flest timer, og hvor lys er helt afgørende. Det er fx. vigtigt, at lyset kommer forfra og ikke bagfra, så det ikke kaster skygger.

Du skal bruge køkkenets indretning til at planlægge lyset. Indretningen er fx. skabenes placering ift. køkkenbordet, vasken (se inspirerende vaske og underskabe her) og komfuret, der er de primære arbejdssteder i køkkenet. Det skriver Bolius.dk

Køkkenbordet er særlig vigtigt, fordi der skal være god farvegengivelse, så du kan se, om tingene er rene. Derfor kan du overveje, om der er mulighed for at komme spotlys under skabene, så de belyser køkkenbordet?