Undgå kemi i børneværelset
Ifølge en undersøgelse fra Aalborg universitet er børneværelset ofte det sted i hjemmet der har de højeste koncentrationer af farlig kemi. Det skyldes bl.a., at elektronik, gulvtæpper, møbler og legetøj afgiver skadelige stoffer til luften. Derfor skal du være opmærksom på, hvad du sætter ind på barnets værelse.
En tændt computer står på skrivebordet i det lille værelse og ved siden af ligger en mobiltelefon og lader op. I hjørnet hænger der et fjernsyn og overfor et stereoanlæg. På en reol i hjørnet er der masser af legetøj og spil der samler støv.
Ovenstående beskrivelse kunne matche et hvilket som helst ældre barns værelse. Men det er mere end bare et værelse – det er en vaskeægte kemibombe.
Masser af skadelig kemi i børneværelser
Børneværelser er ofte små og fyldte med produkter der afgiver kemiske stoffer til luften. Kombineret med mangelfuld rengøring og dårlig ventilation, og ikke mindst det faktum at børnene opholder sig mange timer i værelset ad gangen, er det en rigtig skidt cocktail.
Særligt fordi børn er mere modtagelige overfor kemi end voksne.
Hvis du skal minimere den skadelige kemi i børneværelset, skal du ifølge undersøgelsen være opmærksom på følgende tre ting:
- Forurenende produkter
- Ventilation
- Rengøring
Rengøringen: Det farlige støv
Den hyppige rengøring er ekstremt vigtig, fordi de kemiske stoffer bl.a. binder sig til støvet. Det gør især småbørn særligt udsatte for kemien, fordi de kravler rundt på gulvet, putter snavsefingre i munden og sutter på deres legetøj der har været i kontakt med støv.
Når børnene kommer op i alderen, og de måske selv står med ansvaret for rengøringen af deres værelse, bliver de også hyppigt udsat for støv, fordi de ikke får gjort grundigt rent.
Udskift de forurenende produkter
Allerede før du begynder at indrette børneværelset, er det en god idé at tænke på indeklimaet. Møbler kan nemlig indeholde en sprængfarlig cocktail af kemiske produkter der bliver brugt i fremstillingsprocessen. Det kan fx. være flammehæmmere, opløsningsmidler og farlige parfumer.
Det er særligt slemt med den plastikemballage, som møblerne bliver pakket ned i. Den indeholder typisk tonsvis af kemikalier – nogle gange kan du faktisk lugte kemikalierne – og det sætter sig på møblerne. Derfor anbefaler Miljøstyrelsen, at du lufter godt ud, når du har købt nye møbler, og, hvis du har mulighed for det, stiller møblerne til ‘afgasning’ udenfor.
Miljøstyrelsen har desuden undersøgt en lang række af de forbrugerprodukter der kan være med til at forurene indeklimaet. Det drejer sig bl.a. om computere, printere, spillekonsoller, dekorative lamper, mobiltelefoner m. opladere, fjernsyn, kosmetikprodukter og meget, meget mere. Du kan se hele listen her. Derfor er det særligt vigtigt, at du finder mindre forurenende alternativer til netop disse produkter.
Sidst, men ikke mindst, anbefaler de, at du skiller dig af med gammelt, blødt plastlegetøj af PVC. Det kan nemlig indeholde de hormonforstyrrende ftalater der i dag er forbudt i alt legetøj til børn under 3 år.
Ventilationen skal fortynde forureningen
Ved at have en god ventilation i børneværelset kan du fortynde en del af den forurening og kemi der bliver tilført fra produkter, materialer, inventar og mennesker.
I visse situationer er det vigtigere at øge ventilationen end andre, fx. lige efter du har investeret i nye forbrugerprodukter til børneværelset. Derfor skal du ventilere mere i timerne og dagene efter der er kommet nye møbler eller legetøj til børneværelset.
Køb økologisk
Det kan være et gedemarked at læse deklarationer mm. for at finde ud af, hvor meget skadelig kemi de forskellige produkter indeholder. Derfor er det tit nemmere at købe hos en økologisk forhandler.
Ved at købe hos dem undgår du tvivlsspørgsmål om usund kemi og får samtidig god kvalitet på interiør, legetøj mm. Her på siden anbefaler vi Naturebaby der gør en dyd ud af sikkerhed, kvalitet, vejledning og økologi.